lafayette

DRUE RESIDENCE by Camp & Camp

PROJECT SPOTLIGHT: DRUE RESIDENCE 

A lesson in mitigating slope and maximizing luxurious livability

With its magnificent pool and spa setting, outdoor kitchen, vegetable gardens and meandering pathways, the Drue Residence in Lafayette is an outdoor entertainer’s dream.

Drue Pool night.jpg

 But it did not begin this way.

Camp and Camp was hired to solve the homeowner’s challenge and desire to create a usable rear yard on a 2:1 slope with a relatively small flat area at the base.  Originally the project was ignited by the owners’ need for a larger parking garage and accessory dwelling unit along with a desire for outdoor entertaining.

Camp and Camp’s design team looked for creative solutions at every turn including lifting the pool edge so they could gain two vertical feet. From there, a raised bond beam set the stage for the rear pool wall and the elevated spa above. The final ascension to the pinnacle of the property: the exterior fireplace and roasting pit, and its adjacent living area, serves as the ideal outdoor entertaining and gathering place with views of the Diablo Valley.

Drue Residence.jpg

 The design team also optimized conditions for the property’s thriving vegetable and herb gardens.  Each zone of the yard is accessible through meandering garden walkways with stone slab stairs.